HTML

Kulturkoszt

Szeretjük a vidám henteseket, akik viccelődnek, miközben húsbárddal darabolják a csontos karajt. Ha valaki a fülünkbe suttogja, hogy patisszon, bármire képesek vagyunk. Tavasz elején minden nap izgatottan térünk be a zöldségeshez, mert tudjuk, hogy az évszak kezdetét nem a meteorológia, nem is a csillagászat, hanem a hónapos retek megjelenése jelzi a legpontosabban. Megtanultuk, hogy az articsóka nem madár, és hogy a gazdag ember is vízzel főz. És hogy mi hoz még lázba? Nincs jobb, mint komolyzenére csirkemájat simogatni, vagy egy izgalmas krimi olvasása közben éles késsel friss gombát szeletelni. Kivesézünk minden élőt és holtat. Megkóstoljátok?

Friss topikok

  • Momina: Nem ezért szoktam le a fekete teákról, hanem azért, mert a gyümölcstea ízét jobban kedvelem. De il... (2012.05.04. 13:29) Vallomások teáról, városról
  • hoffmannercsi: Mostmár rémlik, hogy mesélted ezt, csak nem tudtam, hogy ennyire komoly...Szerintem is sok finomsá... (2012.04.27. 13:25) Dr. Csonthéjas finomság
  • hoffmannercsi: Ez nagyon szimpi kaja, ismerem ezt a babot, nagyon finom. Angolzellert is gyakran főzök levesbe. J... (2012.03.29. 18:50) Babra megy a játék
  • Fibi Büfé: köszi a lájkot! az ananászlevest legközelebb rizstejjel készítem és akkor már senki nem köthet bel... (2012.03.15. 13:56) Gömbölyű örömök
  • Edit Piláf: @Old Boy: Hajrá, csak bátran! :) (2011.05.29. 12:45) Felhorzsolt illatok

Linkblog

Bolognán innen és túl…

2012.06.04. 15:23 Edit Piláf

Lassan már egy hónap is eltelt az olasz kiruccanásunk óta. Annyi minden történt azóta. Például Fibivel levizsgáztunk a szakácssuliban (elméletből szín 5-re, gyakorlatból 4-esre). Egyelőre ez az évzáró vizsgánk volt, a szakácsvizsga majd októberben lesz. Ez is az oka annak, hogy eddig nem készült el az úti beszámoló.

Kicsit féltem attól, hogy az emlékek megfakultak, de a képeket újra végig nézve olyan, mintha tegnap jöttünk volna haza.

Szólj hozzá!

Címkék: bicikli pizza panna cotta gasztrotúra ravenna tortellini bologna behabarodva zenei múzeum


Élesszük fel a testünket, pihentessük meg az agyunkat!

2012.05.11. 10:00 Edit Piláf

Tour de Velencei tó, május 12-13.

Fibivel Bologában jól teleettük magunkat olasz finomságokkal, és jártunk múzeumban is. (bővebb beszámoló hamarosan érkezik!) Miután elkényeztettük a gyomrunkat és az elménket, béreltünk biciklit, és a kellemes, tavaszi szélben (és néha csepergő esőben) két keréken bejártuk Bologna macskaköves utcáit. Jókat enni és kultúrálódni itthon is szoktunk, de a biciklizés kimaradt mostanában az életünkből. Épp ezért először egy kerékpár túrát ajánlok. Végre a Velencei tónak is van pozitív marketingje!

Körülkerekezem a Velencei tavat!

 

Szólj hozzá!

Címkék: élesztő velencei tó audrey tautou francia film bicikli túra nathalie második élete


Vallomások teáról, városról

2012.05.03. 20:13 Fibi Büfé
Rovarirtó tea

1 komment

Címkék: budapest tea pad lipton szemlemorzsa rovarirto falk art


Dr. Csonthéjas finomság

2012.04.25. 09:00 Fibi Büfé

Inzulinrezisztensként szigorú diétát kell követnem. Nem azzal a legnehezebb megbarátkoznom, hogy nem ehetek cukrot, fehérlisztet, tejterméket (max. néha egy kis kecskesajt mehet, amit aranyárban adnak), hanem azzal, hogy ez nem is diéta. Ez egy újfajta életmód. Egy új élet, ami mostantól életem végéig feladatok elé állít. Ugyanis amióta korlátozták, hogy mit ehetek, folyamatosan az ételeken és evésen jár az eszem.

Főleg azon morfondírozok, hogy mit mivel helyettesíthetek. Például egy tábla Milkát mivel? A cukoréhség a legelviselhetetlenebb dolog. Remegek egy kis szénhidrátbombáért. És mi lesz a nasival? Répát ropogtassak kedvenc sorozatom alatt? Nemsokára kezdődik a Dr. Csont.

3 komment

Címkék: dr. csont mandula ananász booth bones inzulinrezisztencia behabarodva


Hová menjek? Mit csináljak?

2012.04.14. 19:30 Edit Piláf

Én, a chef

Egy újabb francia film, egy újabb főzős film. A bemutató alapján jónak ígérkezik, és Jean Reno is garancia a minőségre. Egy negatívuma van: még egy kicsit messze van a magyarországi bemutató (június 21.)

Szólj hozzá!

Címkék: tankcsapda zp élesztő francia film jean reno titanic filmfesztivál én a chef


Se a szárnyát, se a combját

2012.04.11. 09:00 Edit Piláf

Egészen a mai napig azt hittem, hogy szeretem a francia filmeket. Rájöttem, hogy ez általánosságban nem jelentjető ki. Ahogy az sem, hogy szeretem a magyar filmeket, vagy a hollywood-i produkciókat. És megszületett a végső megállapítás: nem vagyok filmrasszista, vagyis mindegy, milyen nemzet jegyzi az alkozást, nem ettől függ, hogy hanyast kap a tetszési indexemen.

Mi vezetett erre az igen fontos, életemet tovább vivő gondolatra? Egyrészt az, hogy egy kanapén hentergő hosszú hétvégi napon az agyam sem akart komoly kérdésekkel foglalkozni, másrészt pedig, hogy elhatároztam, megnézem Louis de Funés Szárnyát, vagy combját című filmjét.

Szólj hozzá!

Címkék: medvehagyma braun kókuszzsír rántott hús másképp louis de funés behabarodva szárnáyt vagy combját medvehagyma olaj patogtatott amaránt


100 éves épületek és pizza gombnyomásra

2012.04.04. 09:00 Fibi Büfé

Nyitnikék

Nem csak a virágok nyílnak, hanem 60 budapesti épület is. A KÉK és az OSA idén is megkeresték az idén százéves házak képviselőit. A befogadó épületek között 25 közintézmény – köztük van a Katona József Színház és a Külügyminisztérium is – és 35 lakóház várja tárt karokkal az érdeklődőket.

Szólj hozzá!

Címkék: dubai kék pizza külügyminisztérium osa katona józsef színház szemlemorzsa budapest 100


Babra megy a játék

2012.03.28. 09:00 Fibi Büfé

Nagy rajongója vagyok az angol komédiasorozatoknak. A Csengetett, Mylord? és a Waczak szálló mellett Mr. Bean volt a kedvenc. Az eredeti 1990-es sorozatból a mai napig van pár jó pillanatú rész, amit bármikor újranézek, de a Mr. Bean nagy filmek nálam egyáltalán nem működnek. 1,5 órában Rowan Atkinson számomra unalmas. Azonban abban a fél órában, amíg bárgyú humorával szórakoztat, jókedvvel készülhet el az ebéd. A tegnapi babos szárzelleres paradicsomos egyvelegemet is rötyögések közepette rittyentettem és rottyantottam össze.

 

1 komment

Címkék: paradicsom szárzeller fahéj rowan atkinson makrobiotika mr. bean behabarodva halványító zeller adzuki bab laurinsav


Hová mozduljunk ki a barlangunkból? Programajánló Edit Piláf szemével

2012.03.19. 09:00 Edit Piláf

Étteremhét, március 27 – április 1.

Ezen a héten közel 50 felső- és középkategóriás étteremben tudtok egy 3 fogásos menüt kipróbálni 3.000 Ft-ért. És ebben a szervízdíj is benne van!

Foglalok!

Szólj hozzá!

Címkék: élesztő pesti színház kern andrás loreena mckennitt papp lászló budapest sportaréna léni néni étteremhét finn kortárs kiállítás a színházcsináló diószegi sámuel közép és szakképző iskola


Nem kerget a tartár

2012.03.15. 10:00 Fibi Büfé

A jó ételhez idő kell… - gondolom, sokaknak eszébe jutott már ez a mondat, miközben korgó gyomorral nyitogatta a sütő ajtaját, vagy kóstolta a marhahúst a pörköltben. És csukta is vissza lefittyenő szájjal az ajtót, tette vissza a fedőt, mert az étel bizony még mindig nem volt jó. Mert nyers, rágós, mert nincs meg az a jellegzetes íze stb. Az igazi nagy ételeknek bizony meg kell adni az időt, hogy a fűszerek egymásra találhassanak bennük, a hús rostja megpuhulhasson, a csont melletti legfinomabb falat pedig boldogan omolhasson a szószba. Mint minden nagy szerelemben, itt is idő kell a kibontakozáshoz, majd a beteljesüléshez. A csók is akkor a legfinomabb, amikor belefeledkezhetünk.

Szólj hozzá!

Címkék: csók szerelem idő marhahús ízek szemlemorzsa


Ki az a Dumpf Endre?

2012.03.07. 08:00 Edit Piláf

Idén egy színházi produkcióra és egy egészséges csokipudingra habarodtam be először. Nem akármilyen volt a kulturális élmény, és a desszert sem olyan ’tizenkettő-egy-tucat’ volt.

Szólj hozzá!

Címkék: filmmúzeum hernádi judit parti nagy lajos udvaros dorottya 80as évek csokipuding ascher tamás mandulatej behabarodva bandy lányok


Gömbölyű örömök

2012.03.01. 09:00 Fibi Büfé

Itt a tavasz. És nemcsak a rügyek pattannak ki, hanem - gondoljuk - a szemetek is, hogy mit keresünk újra itt, hiszen nagyon eltűntünk. Bár néha-néha a medvékhez is bekucorodtunk téli álmot aludni, de az igazi ok, amiért nem voltunk, hogy különböző szakmai fórumokon ettük magunkat kerekre. A madárcsicsergés és a napfény azonban minket is előcsalt a vackunkból.

2 komment

Címkék: tudatos egészséges jlo behabarodva esti szakács iskola hájréteg


A csokoládé megvéd a szüléstől...

2011.10.13. 09:30 Fibi Büfé

Igen, igen szülést sikerült olvasnom szélütés helyett és már azon gondolkoztam, hogy miféleképpen védhet meg? Megszül helyettem? Vagy új védekezési módszer? Aztán újraolvastam a címet.

Szóval a csokoládé megvéd a szélütéstől. Legalábbis svéd tudósok erre a megállapításra jutottak egy kutatás - ők úgy mondják megfigyelés - alapján. Persze itt is felhívják a figyelmünket arra, hogy nagy mértékben fogyasztva káros hatása is lehet. Szomorúan majszoltam tovább diétás csokimat és céltalanul kattintgattam a virtuális semmibe.

Aztán ráleltem a nap jóhírére: a kutatók szerint küszöbön áll a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére illetve megelőzésére szolgáló gyógyszer kifejlesztése. A szívem hevesebben vert, a gyomromban kis pillangók repkedtek és jóleső melegség öntött el. Végre bűntetlenül falhatom a Milkák és Ritter Sportok végeláthatatlan sorát. Eljött az én időm, gondoltam, de azuram azonnal lelombozott, mert szerinte lehet, hogy a csodabogyó a cukorbetegséget gyógyítja/megelőzi/gátolja, de cserébe nemkívánt mellékhatásai nemkívánt betegségeket okoznak. Kedvem akkor sem hagyom szegni! Legfeljebb majd minden mellékhatásra új gyógyszert dobok be és én magam leszek a láncreakció, amit a tudósok sem tudnak majd megfejteni. Mit megfejteni? Megfigyelni se tudják majd! Se a svédek. Se a britek.

ha egy csokira bíznád a szülést katt ide

cukorbetegség elleni csodaszer

 

Szólj hozzá!

Címkék: cukorbetegség csokoládé szélütés


Forralt boros hideg esték skandináv irodalommal fűszerezve

2011.10.11. 10:03 Edit Piláf

Skandináv irodalmi esték, október 11-től minden hónap 2. keddjén, 18.30., Massolit Books and Café, VII. Nagy Diófa utca 30-32.

A vendégposztolónk, Babiczky Tibor mától minden hónap 2. keddjén a skandináv irodalmi élményeiről beszélget fordítókkal, tanárokkal, szerzőkkel.

Szólj hozzá!

Címkék: skandinávia irodalmi est babiczky tibor főzőklub skandináv ház


Francia napok a Kulturkoszton

2011.09.29. 16:44 Edit Piláf

A Provance-i fűszeres, 2011. szeptember 29. 21.00, Duna TV

Úgy alakult, hogy ezen a héten spontán francia napokat tartunk itt a Kulturkoszton.

Szólj hozzá!

Címkék: francia duna tv a provance i fűszeres


Francia csók

2011.09.27. 19:52 Fibi Büfé

Igazi francia pékség nyílt Budapesten

Franciaországba 2 bőrönddel 1 elhatározással és 0 nyelvtudással érkeztem. Elhatároztam, hogy 2 hónap alatt megtanulom úgy a nyelvet, hogy a fogadó család - akik rám bízták 3 és 6 éves gyermekük nevelését - nem jön rá, hogy egy szót sem tudok. Az első héten még bevették, hogy kicsit meg vagyok szeppenve és egy hang se jön ki a torkomon, de aztán kenyértörésre vitték a dolgot, és mindent be kellett vallanom. Kézzel-lábbal. Merthogy nem volt közös nyelv. 

Aztán a közös étkezések hamar oldották a kezdeti feszültséget, a második hét végére már biztonsággal mozogtam a konyhában és a fűszereket se kevertem össze. A gyerekeknek palacsintát és gofrit sütöttem, az apuval boroztam és hallgattam élete történeteit (mivel kb. csak a névelőket értettem úgy megnyílt előttem, hogy többé pszichológusra sem volt szüksége), az anyut meg vásárolgatni kísértem és bőszen bólogattam minden egyes ruhára, hogy persze tök jól áll. Amikor pedig nem a családdal éltem szavak nélküli lelki életet, csak csellengtem a városban. Ha behunyom a szemem, most, 8 év után is pontosan tudom, melyik utcában van a kedvenc antikváriumom, hol lehet happy hours keretében olcsóbban enni és inni délután 4 és 6 között, és hogy melyik pékségben lehet olyan rusztikus bagettet kapni, amely, bár első pár alkalommal fájdalmat okozott, de csak azért is visszajártam, mert nem tudtam feledni az ízét. Az igazi francia bagett ugyanis olyan mint egy olasz macsó: kívül kemény és durva, belül érzéki és lágy. Ez a fránya bagett, mint egy zsilettpenge, szétkaszabolta a szájpadlásomat, és én mégis visszatértem hozzá. Idő kellett, míg megedződtem. És hogy mikortól éreztem, hogy befogadott a város, és hogy én is befogadtam őt? Az első olyan szombat délutáni korzózásom alkalmával, amikor a franciákhoz hasonlóan a táskámból kilógó bagettet majszolgattam olyan természetességgel, amilyennel itthon a vattacukrot szoktam falni a városligetben.

ha te is harapnál egy igazi bagettből, megteheted Budán

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: bagett francia pékség


Őrült professzorok nyomában

2011.09.21. 13:10 Edit Piláf

Kutatók éjszakája, országos program, szeptember 23.

Nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi! - mondta magáról Einstein

Szólj hozzá!

Címkék: ingyenes einstein fizika országos heki kutatók éjszakája öveges professzor


A nap jó híre!

2011.09.14. 12:10 Fibi Büfé

A zsíros ételek jó hangulatba hoznak

Mindig is édesszájú voltam és egészen a gyerekvállalásig nem is küzdöttem ellene. Aztán megtudtam (ez kicsit így eufemisztikus - mert hogy megtapasztaltam), hogy a teherbeesést is megnehezítheti ha valaki csokit csokival eszik, merthogy az arra hajlamosoknál inzulinrezisztenciát is kialakíthat (anyagcsere betegség) a szénhidrátban dús étkezés. Makrobiotikus diétára fogtak és rengeteg testedzést írtak elő - lemondás és akareterő: e két tulajdonságomat rángattam elő valahonnan mélyről. Az eredmény egy hónap múlva két csík formájában meg is mutatkozott.

A terhesség alatt igyekeztem odafigyelni, de a szoptatással minden megváltozott. Ha ugyanis egy csecsszopó tejtől duzzadó csecseden csüng non-stop és leszív minden energiát újra a csoki után nyúlsz. Emellé társul a kismama depresszió (amire időm nem nagyon volt, de néha azért elkapott), amit bár hosszútávon a megértő férj gyógyíthat, azonban csecsemő mellett hosszútávú megoldások nem léteznek. Marad a rövidtávú megoldás: vanilia puding, túrórudi, táblamilka. És lelkiismeretfurdalásunk se legyen, hiszen az életben van amikor csak a következő pár perccel előre tudunk gondolni. (Mostani íráshoz hozzátartozik, hogy a cikk írója azért ilyen megengedő és megbocsájtó az édességgel kapcsolatban, mert a héten eddig minden nap futott és átszokott a diétás milkára.)

 a cikk ami a lelkiismeretünket rendbehozza

Szólj hozzá!

Címkék: depresszió szoptatás csokoládé zsír hormonok inzulinrezisztencia


Mit csináljunk hétvégén?

2011.09.09. 14:52 Edit Piláf

Az erényöv legendája, Szeged, Móra Ferenc Múzeum

Az erényöv a férfiúi dominancia egyik jelképe. De vajon mitől alakult ki ez a társítás? Megtudhatjuk, ha elautózunk/elvonatozunk/elstoppolunk, vagy - bevállalósak kedvéért - elgyalogolunk Szegedre legkésőbb jövőhét vasárnapig.

Szólj hozzá!

Címkék: szeged kiállítás móra ferenc múzeum az erényöv legendája


Hát ez teljesen felpaprikázott!

2011.09.06. 14:43 Fibi Büfé

A világ legerősebb csilijéből könnygáz lesz

A csípős ételekhez a viszonyom nem teljesen egyértelmű, ugyanis nagyon izgalmas fűszernek tartom a csípős dolgokat csak éppen nem bírom. Néha vagánykodom és a zöld paprikát megpróbálom a májas kenyér mellé harapni, de amint az erősebb részéhez érek minden bajom lesz: taknyom nyálam egybefolyik és vörös fejjel hörgök mint egy döglődő kishörcsög. Vajon aki jól bírja a csípőset, az a csiliből készült könnygáz gránáttal is hamarabb megbarátkozik?  

 csípem én is

Szólj hozzá!

Címkék: terroristák csípős paprika bhut jolokia


A fröccs születése

2011.08.18. 13:57 Edit Piláf

Fáy András író, ügyvéd fóti présháza egykor a nemzet nagyjainak szolgált pihenőhelyéül. Vörösmarty Mihály, Jedlik Ányos, Bajza József, Deák Ferenc gyakorta vendégeskedett itt, és töltekezett fel egy tál jó étel és egy pohár jó bor mellett. A hely szelleme mindenkit megérintett.

Szólj hozzá!

Címkék: fröccs reformkor fáy andrás fáy présház a fröccs eredete


Szemezgető

2011.06.10. 08:30 Fibi Büfé

Most először lesz nő a NYT főszerkesztője

Jill Abramson személyében először neveztek ki nőt a 160 éves The New York Times élére.

megy a drukk

Szólj hozzá!

Címkék: tojás csokoládé ipad jill szemlemorzsa abramson


Egy, megérett a meggy!

2011.06.08. 08:30 Fibi Büfé

Keceli Meggyfesztivál, június 10-11.

Anyám egy nagy kosár meggyel állított be hozzám pár napja. Azonnal pörgettem az agyam, mi készülhet belőle: szörp, dzsem, hideg meggyleves, meggyes piskóta, pálinka...Már csak azt kell megszervezni, hogy energiabomba Borim mellett bármelyiket is elkészíthessen. Mit elkészítsem, belekezdjek...Kecelen készen lehet most minden meggyes jósághoz, finomsághoz hozzájutni. Lehet lefagyasztom a meggyet, kocsiba vágom a kiscsajt és irány Kecel:)

Szólj hozzá!

Címkék: műgyűjtők éjszakája eleszto keceli meggyfesztivál szomolyai cseresznyefesztivál xi. csabai sörfesztivál és csülökparádé balaton7


A nyertes szemével - Gila Ildi beszámolója a Budai Gourmet-ról

2011.06.07. 07:30 kulturkoszt

Ahogy ígértük, jöjjön Gila Ildinek, a MedweEvents-cel közös nyereményjátékunk első nyertesének a beszámolója. Ő így látta a fesztivált.

A Budai Gourmet fesztiválra örömmel mentem el. Szeretem a hasamat, így egy kajafesztiválra csak igent mondhatok.

Szólj hozzá!

Címkék: budai gourmet nyertes medweevents gila ildi


Spicces audiogasztró

2011.06.06. 08:01 gringow

Épp egy hétközi sörözésről jövünk ki rég nem látott, régen többet látott haverokkal. Igazi panel események ezek, havi átlag másfél van belőlük, rotáló ismerősökkel, akiket tényleg mindig jó látni és megtudni mi van velük, plusz kikérni a véleményüket az aktuális munkaerőpiaci, sport- és politikai viszonyokról.

Szólj hozzá!

Címkék: elektronika froccsontok spenotos taska detroiti underground hip hop