HTML

Kulturkoszt

Szeretjük a vidám henteseket, akik viccelődnek, miközben húsbárddal darabolják a csontos karajt. Ha valaki a fülünkbe suttogja, hogy patisszon, bármire képesek vagyunk. Tavasz elején minden nap izgatottan térünk be a zöldségeshez, mert tudjuk, hogy az évszak kezdetét nem a meteorológia, nem is a csillagászat, hanem a hónapos retek megjelenése jelzi a legpontosabban. Megtanultuk, hogy az articsóka nem madár, és hogy a gazdag ember is vízzel főz. És hogy mi hoz még lázba? Nincs jobb, mint komolyzenére csirkemájat simogatni, vagy egy izgalmas krimi olvasása közben éles késsel friss gombát szeletelni. Kivesézünk minden élőt és holtat. Megkóstoljátok?

Friss topikok

  • Momina: Nem ezért szoktam le a fekete teákról, hanem azért, mert a gyümölcstea ízét jobban kedvelem. De il... (2012.05.04. 13:29) Vallomások teáról, városról
  • hoffmannercsi: Mostmár rémlik, hogy mesélted ezt, csak nem tudtam, hogy ennyire komoly...Szerintem is sok finomsá... (2012.04.27. 13:25) Dr. Csonthéjas finomság
  • hoffmannercsi: Ez nagyon szimpi kaja, ismerem ezt a babot, nagyon finom. Angolzellert is gyakran főzök levesbe. J... (2012.03.29. 18:50) Babra megy a játék
  • Fibi Büfé: köszi a lájkot! az ananászlevest legközelebb rizstejjel készítem és akkor már senki nem köthet bel... (2012.03.15. 13:56) Gömbölyű örömök
  • Edit Piláf: @Old Boy: Hajrá, csak bátran! :) (2011.05.29. 12:45) Felhorzsolt illatok

Linkblog

Babra megy a játék

2012.03.28. 09:00 Fibi Büfé

Nagy rajongója vagyok az angol komédiasorozatoknak. A Csengetett, Mylord? és a Waczak szálló mellett Mr. Bean volt a kedvenc. Az eredeti 1990-es sorozatból a mai napig van pár jó pillanatú rész, amit bármikor újranézek, de a Mr. Bean nagy filmek nálam egyáltalán nem működnek. 1,5 órában Rowan Atkinson számomra unalmas. Azonban abban a fél órában, amíg bárgyú humorával szórakoztat, jókedvvel készülhet el az ebéd. A tegnapi babos szárzelleres paradicsomos egyvelegemet is rötyögések közepette rittyentettem és rottyantottam össze.

 Ez a frissítő egytálétel egy Mr. Bean rész alatt biztos, hogy elkészül. Az alapanyagok a fent említett hármas, de persze ez variálható, bővíthető. Köretként hús mellé is ajánlom, de például barnarizzsel összeborítva, kicsi kecskesajttal bekeverve rizottóként is megállja a helyét. Nézzük az alapreceptet, - na meg előtte egy kis vicces bejátszást - amit Mr. Bean, azaz Bab úr ihletett.

A vöröshagymát apróra vágom, és kicsi kókuszzsíron megfuttatom. (Oké, tudom, ez nincs minden háztartásban, nekem is csak 2 hete a nagy barátom ez a pszeudó zsiradék, ugyanis egyáltalán nem úgy működik, mint társai. Részletek lejjebb.) A szárzellert felszelem és rádobom, kicsit hagyom párolódni, majd a héjától megfosztott és kockára vágott paradicsomot mellédobom, és együtt párolom. Sózom, borsozom, és közben megnézem a már kezdettekkor feltett adzuki babomat (ezt se a nagyanyám kertjéből szerzem. Erről is kicsit hosszabban majd lentebb), hogy áll, puhul e? Ha előző estére beáztattam, akkor jó eséllyel 20-25 perc is elég neki. Ha már puha a bab, beleborítom a szárzelleres paradicsomos ragumba és a végén jön a titkos fűszer, amit nem árulok el. Na jó, de! Fahéjjal bolondítom meg és erősítem fel a zeller friss izét és hozom harmóniába a paradicsommal és a babbal. Natúr csirkemellet sütöttem mellé, hogy a férfibendőnek is tetszetős legyen. Ennek a színes, illatos ételnek minden egyes falatjánál érzem, hogy vitaminok tömkelege árasztja el a testem és tölti fel a téltől lemerült elemeket.

És miután kiörültem magam, hogy megint tettem az egészségemért, gondolatban utána küldök egy tucat nutellás palacsintát. A valóságban pár szem epret eszem, riszsziruppal, de már készülök a szakácssulis bűnözős napra. Ha minden igaz aranygaluskát, somlóit, Rákóczi túróst készítünk majd, és ugye, kóstolni muszáj lesz.

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • halványított zeller 4 nagyobb szára
  • 4 paradicsom
  • 15 dkg adzuki bab
  • só, bors, fahéj

Tudtad-e?

  • A kókuszzsír az egyik legegészségesebb zsiradék. Sütéshez, főzéshez, pároláshoz is használható, a szervezet könnyebben bontja le, mint a többi zsiradékot és rengeteg egészségmegőrző tulajdonsággal rendelkezik. Laurinsavat tartalmaz (anyatejben található), mely antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, emellett immunerősítő hatása is van.
  • Az adzuki bab a makrobiotikus konyha egyik kedvence. Gazdag proteinekben, B1- és B2-vitaminban, kiváló vas- és kalciumforrás, továbbá magnézium és foszfor is található benne. Természetes inzulinszabályozó, koleszterincsökkentő, vérnyomás-szabályozó tulajdonsága is ismert.
  • A halványító zeller (vagy szárzeller) kalóriaértéke igen alacsony, 100 grammban mindössze 14 kcal van. Tartalmaz nátriumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat, magnéziumot, vitaminokat és nyomelemeket is. Nyersen is isteni, mártogatósként az esti traccspartik kihagyhatatlan eleme. Bloody Marybe is ajánlom mint ehető koktélkanalat.
  • A fahéj régen többet ért az aranynál. A gyógyászatban évezredek óta használják jótékony hatásai miatt. Megszünteti ugyanis az emésztési zavarokat, leküzdi a fertőzéseket, enyhíti a cukorbetegség tüneteit, csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. És ami miatt személyes kedvencem: kitűnő zsírégető.
  • Rowan Atkinson gyerekkorában dadogott, és ez néha ma is visszatér feszült helyzetekben. Mérnöknek tanult a Newcastle Egyetemen.

 

 

1 komment

Címkék: paradicsom szárzeller fahéj rowan atkinson makrobiotika mr. bean behabarodva halványító zeller adzuki bab laurinsav


A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr294342810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hoffmannercsi · http://dublinfelettazeg.blogspot.com/ 2012.03.29. 18:50:08

Ez nagyon szimpi kaja, ismerem ezt a babot, nagyon finom. Angolzellert is gyakran főzök levesbe. Jó nagy pukicsatát rendeztetek utána nem?:D
süti beállítások módosítása