HTML

Kulturkoszt

Szeretjük a vidám henteseket, akik viccelődnek, miközben húsbárddal darabolják a csontos karajt. Ha valaki a fülünkbe suttogja, hogy patisszon, bármire képesek vagyunk. Tavasz elején minden nap izgatottan térünk be a zöldségeshez, mert tudjuk, hogy az évszak kezdetét nem a meteorológia, nem is a csillagászat, hanem a hónapos retek megjelenése jelzi a legpontosabban. Megtanultuk, hogy az articsóka nem madár, és hogy a gazdag ember is vízzel főz. És hogy mi hoz még lázba? Nincs jobb, mint komolyzenére csirkemájat simogatni, vagy egy izgalmas krimi olvasása közben éles késsel friss gombát szeletelni. Kivesézünk minden élőt és holtat. Megkóstoljátok?

Friss topikok

  • Momina: Nem ezért szoktam le a fekete teákról, hanem azért, mert a gyümölcstea ízét jobban kedvelem. De il... (2012.05.04. 13:29) Vallomások teáról, városról
  • hoffmannercsi: Mostmár rémlik, hogy mesélted ezt, csak nem tudtam, hogy ennyire komoly...Szerintem is sok finomsá... (2012.04.27. 13:25) Dr. Csonthéjas finomság
  • hoffmannercsi: Ez nagyon szimpi kaja, ismerem ezt a babot, nagyon finom. Angolzellert is gyakran főzök levesbe. J... (2012.03.29. 18:50) Babra megy a játék
  • Fibi Büfé: köszi a lájkot! az ananászlevest legközelebb rizstejjel készítem és akkor már senki nem köthet bel... (2012.03.15. 13:56) Gömbölyű örömök
  • Edit Piláf: @Old Boy: Hajrá, csak bátran! :) (2011.05.29. 12:45) Felhorzsolt illatok

Linkblog

Szeret, nem szeret, szívből, igazán

2011.02.14. 21:51 Edit Piláf

Nem szeretem a Valentin-napot. Egyrészt, mert az nem is Valentin-nap, hanem Bálint-nap, másrészt, mert erőltetett az egész. Zavar, hogy miért kell központilag kijelölni egy napot, amikor a szerelmeseknek kötelező egymást szeretni. Az év többi napján ne szeressék egymást? És mi van akkor, ha én február 14-én épp dühös akarok lenni a másikra, mert előző este megint úgy gondolta, hogy a szennyest a nappali közepén tartjuk? Az szentségtörés?

Érdekes, hogy ennek ellenére pont ma, február 14-én írok a szerelemről. Ez ne tévesszen meg senkit, nem a Valentin-nap tiszteletére szól, hanem a Boldogság oltárán készülök feláldozni az egyik kedvenc receptemet.

Varró Dániel Szívdesszert című kötetét a könyvbemutatón vettem meg 2007-ben. Ahogy hazavittem, még szinte kabátban elolvastam az egészet. Tetszett, de akkor még nem hatolt mélyre.
Idén januárban Berlinbe készültünk két barátnőmmel egy csajos hosszúhétvégére. Mivel csak pár napot töltöttünk ott, és csak kézipoggyászt vittünk, így lemondtam arról, hogy a Háború és békét cipeljem magammal. Ahogy pakolásztam, újra kezembe akadt az éjjeli szekrény alsó polcán a Szívdesszert. Úgy megörültem neki, mint egy régen látott ismerősnek. Éreztem, hogy Varró Dani lesz a tökéletes utitárs, és igazam lett. Minden este lefekvés előtt felolvasást tartottam a kötetből: a három ott töltött éjszaka alatt szép lassan, észrevétlenül elfogytak a versek. Így, három év után, teljesen másként érintettek meg a költő gondolatai. Talán, mert épp akkor, épp ott kellett újra egymásra találnunk: a Szívdesszertnek és nekem!

Egy verset választottam. Bár több kedvencem van, de számomra egyértelmű volt, hogy erről akarok írni.

Varró Dániel: Boldogság

A tévéhez leültünk
megnézni azt a filmet,
miről a műsorújság
megírta, hogy nagyon sok
vér fog majd folyni benne,
és ennek mind a ketten
örültünk, mert szeretjük
a filmeket, amikben
nagyon sok vér folyik. Te
két fázós lábad akkor
pólóm alá bedugtad,
kis talpad ráhelyezted
kövér, meleg hasamra,
úgy néztük ezt a filmet,
pisztáciát is ettünk.
De gyorsan elfogyott, és
félóra múlva kábé
szép, szőkített fejecskéd
a mellkasomra tetted,
én kissé hátradőltem,
a vállad átkaroltam,
és elnyomott az álom.

Most arra ébredek fel,
hogy vége már a filmnek,
a farpofák sajognak,
jól elzsibbadt a lábam,
és el van gémberedve
a vállam is rohadtul,
fejem nem dönthetem meg,
nincsen mögötte támasz,
valami ócska pornót
sugároz a csatorna,
éjfél is régen elmúlt.
A távirányitóért
nyúlnék, de el nem érem,
van egy pohárnyi kólám,
miből kiment a szénsav,
de azt sem érem el, mert
te rajtam fekszel éppen,
szemed becsukva tartod,
a szád kinyitva félig,
meleg fuvallatocskák
szállnak nyakamra onnét.

Kívánhatnék-e többet?

Ilyen egyszerűen és közhely mentesen ritkán tudja bárki megfogalmazni, hogy mi a boldogság: egy hétköznapi kép, nem idilli állapot, de mégis az. Lehet ez tv nézés, egymáson fekve olvasás, vagy – ha már a XXI. században élünk – a kanapén ülve, egymást átkarolva e-mailek olvasása, persze mindenki a saját laptopján: a lényeg az, hogy meleg fuvallatocskák szálljanak nyakamra onnét, vagyis, hogy érezzem a másik közelségét.
A kötetet ajánlom mindenkinek: nagyon sok jelenkori párkapcsolati kérdést boncolgat Varró Dániel a maga sajátosan egyedi stílusában. Vannak például sms versek is, egyet le kell, hogy írjak:
„hogy mondjam el milyen nagyon szeretlek én ha bakker
nem áll rendelkezésre több csak 160 karakter”

Ha pedig boldogság, akkor nem jöhet más csakis csokoládé! Önmagamat nem megtagadva ez is egy egészséges recept lesz: céklás csokitorta. Légyszi olvasd tovább a posztot, ígérem, nem érződik az ízén a cékla, csak az állagára van hatással: ruganyos lesz a tészta.
A finomságot Ritának köszönhetem, aki először a tavalyi szülinapomra sütötte meg nekem ezt a csodát. Azóta a torta népszerűségi indexe eléggé megugrott, már rendelésre sütöm a barátaimnak (csak szólok, hogy már van előjegyzési lista is!)

Először felolvasztok 15 dkg jó minőségű étcsokoládét vízgőz felett, majd félreteszem hűlni. Egy nagy tálban habosra keverek 3 tojást, 25 dkg barnacukorot (lehet fehér cukor is, de nem örülök neki), 1 rúd vanília kikapart belsejét és 2 evőkanál (ek) mézet. Összekeverek egy külön tálban 8 dkg teljes kiőrlésű fehér tönkölylisztet (igen, igen, lehet sima fehér liszt is, csak nekem ne áruld el!), 30 g 100%-os kakaóbab örleményt, ¼ teáskanál (tk) szódabikarbónát, ugyanennyi sót, 2,5 dkg jó kakaóport és 5 dkg őrölt mandulát. A kakaóbab örlemény fontos alkotóelem, ettől lesz a süti különlegesen jó! Én innen veszem http://www.szantotibor.com/ Mielőtt beleteszem a tésztába, mozsárba kicsit megtöröm, hogy még intenzívebb legyen az íze.

Megjegyzés: igen, tudjuk, hogy az ételfotózásban fejlődnünk kell... már beiratkoztunk a McDonald’s ételfotózási tanfolyamára, de még csak az ismerkedési órán vagyunk túl :)

Kakaóporból Van Houten-t használok, ajánlom! Akinek van otthon kávédarálója, a mandulát otthon is megőrölheti, de minden nagyáruházban lehet kapni daráltat. Óvatosan belekeverem a száraz alkotóelemeket (liszt és társai) a nedves alkotóelemekbe (tojás és csapata).
Amíg ezzel foglalatoskodunk, megkérhetjük a párunkat, hogy pucoljon és reszeljen meg 25 dkg céklát. De csak akkor, ha szakítani szeretnénk, mert ez a sütemény elkészítésének legkellemetlenebb része. A veszekedéseket azzal lehet megelőzni, ha beruházunk egy robotgépbe, ami reszel is, így válik ez a lépés a csokitorta készítésének egy szerethető fázisává. Jól kicsavarom a céklát, mert különben eláztatja a tésztát (a céklalevet nem kiönteni, meginni)!
Ekkor előmelegítem a sütőt 160 fokra, mire végzek, pont betehetem a tortát.
A keverőtálba spatulával, nagy mozdulatokkal belekeverem a céklát, 1 dl erős feketekávét és 0,3 dl napraforgó olajat. A kerek, vagy jelen esetben a szív alakú tortaformát kikenem olajjal, beleöntöm a masszát (persze szigorúan úgy, hogy maradjon egy pár fakanálnyi nekem is).

Megjegyzés: ez az első találkozásom a céklás csokitortával, amikor Ritával együtt sütöttük.

Ha a sütő elég meleg, akkor mehet bele a nyers tészta, és 1,5 óráig maradjon is bent. Ezután lefedem alufóliával, és még 30 percig sütöm. Fogpiszkálóval szoktam megnézni, hogy megsűlt-e a tészta, de ez ebben az esetben nem használható módszer, mert a méz és a cékla miatt sülten is ragacsos a torta állaga. Az eddigi tapasztalataim alapján elég ez az idő. Rácson hagyom kihűlni a kész tésztát.
Amíg hűl, összekeverem a krémet, nehogy véletlenül ne legyen elég tömény a sütink!
15 dkg jó minőségű étcsokit vízgőz felett megolvasztok, belekeverek 3 ek erős feketekávét, ½ rúd vanília kikapart belsejét és 3 ek mézet. Ha a tészta kihűlt, kettévágom, megkenem, majd az egészet bevonom a krémmel. Nem kell megijedni, ha a tészta eltörik – akár a sütőformából való kiszedésnél, akár a kettévágásnál - , mert a krém úgy összeragasztja, mintha gyurmával dolgoznánk.
Kihűlés után rögtön fogyasztható, de ha egy-két napig áll a hűtőben, akkor a legjobb... állítólag, mert nekem még sosem sikerült kivárni!

Megjegyzés: A torta sütésekor az egész várost felkutattam szív alakú tortaformáért, persze sehol nem volt. Végül a Praktikerben kaptam, de csak tenyérnyi méretűt. A receptben leírt tészta mennyisége egy normál, kb 20 cm átmérőjű tortaformára való.

Hozzávalók:

    A tésztához:
  • 15 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 3 tojás
  • 8 dkg teljes kiőrlésű fehér tönkölyliszt
  • 5 dkg őrölt mandala
  • 2,5 dkg jó minőségű kakaópor
  • 30 g 100%-os kakaóbab örlemény
  • 25 dkg cékla
  • 25 dkg barnacukor
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 2 ek méz
  • ¼ tk szódabikarbóna
  • ¼ tk só
  • 1 dl erős feketekávé
  • 0,3 dl napraforgó olaj
  • A krémhez:
  • 15 dkg jó minőségű étcsoki
  • 3 ek erős feketekávét
  • ½ rúd vanília kikapart belseje
  • 3 ek méz

Tudtad-e?

  • Varró Dániel 1977-es születésű, eddig négy önálló kötete jelent meg: Bögre azúr, 1999; Túl a Maszat-hegyen, 2003; Szívdesszert, 2007; Akinek a lába hatos - Korszerű mondókák kisbabáknak, 2010.
  • A Boldogság című verset sokan Csokonai Vitéz Mihály Boldogság című művének jelenkori változataként említik.
  • A csokoládéban feniletilamin található, mely hatásában hasonlít a szervezetben termelődő szerotoninra, más néven boldogsághormonra. A nők a férfiaknál kisebb mennyiségű szerotonint termelnek, innen ered a csoki iránti erősebb vágy. Ráadásul a menstruáció idején a hormontermelés ingadozik, ezzel magyarázható az ebben a szakaszban megnövekedett csokoládé igény.
  • 1961-ben dr. Ferenczi Sándor állatkísérletekben bizonyította, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. Ezen túl a cékla vérképző, nagyon jó influenza és meghűlés megelőzésére, illetve szabályozza a a sav-bázis egyensúlyt és a máj anyagcsere folyamatait.

6 komment

Címkék: édesség varró dániel szívdesszert céklás csokitorta


A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr932661686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brokkoli úr · http://www.dizajn.org 2011.02.19. 11:36:50

Nagyon guszta lett, és meg is kóstoltam volna ha nem tudnám hogy céklás. Fenemód perverz számomra a gondolat hogy céklát párosítsak a csokival. Ennek ellenére az ötletet jónak tartom, és a végeredmény is pozitívnak mondható a fotó alapján.

Konzervatív vagyok ilyen tekintetben.

Pár éve majdnem megvertem egy cukrászt aki sajttortával kínált, sőt kiadtam egy elfogatóparancsot is a pizzás csiga innovációjáért felelős ismeretlen tettese ellen is. :-)

Brokkoli úr · http://www.dizajn.org 2011.02.19. 11:37:52

Ja és kávét kell innom, mert írni azt nem tudok. :-)))

zsuzsi_kulturkoszt 2011.02.20. 21:36:21

Kedves Brokkoli Úr!
Köszönöm az újabb hozzászólást.
Kérlek, légy nyitottabb az újdonságokra: nem minden rossz, ami új (bár a pizzás csiga szerintem is durva...)
És nem feltétlenül kell kávét innod, elég, ha eszel egy szelet céklás csokitortát: a magas kakaótartalom és a sütiben lévő kávé miatt garantált a hatás :)

Old Boy 2011.02.23. 09:23:10

Én kóstoltam már ezt a tortát. Ha szeretnéd megérteni, hogy miről is van szó ha erről az alkotásról beszélünk, talán a következő példa segít ebben:
Ha hallgatod a torta összetevőit az Garas Dezső...ha eszel belőle az Brooke Shields. :)

kulturkoszt_zsuzsi 2011.02.26. 23:56:39

@Old Boy: köszönöm az elmés hasonlatot :)

Brokkoli úr · http://www.dizajn.org 2011.02.28. 20:42:22

Elég egyértelmű ki áll hozzám közelebb. :-)
süti beállítások módosítása