HTML

Kulturkoszt

Szeretjük a vidám henteseket, akik viccelődnek, miközben húsbárddal darabolják a csontos karajt. Ha valaki a fülünkbe suttogja, hogy patisszon, bármire képesek vagyunk. Tavasz elején minden nap izgatottan térünk be a zöldségeshez, mert tudjuk, hogy az évszak kezdetét nem a meteorológia, nem is a csillagászat, hanem a hónapos retek megjelenése jelzi a legpontosabban. Megtanultuk, hogy az articsóka nem madár, és hogy a gazdag ember is vízzel főz. És hogy mi hoz még lázba? Nincs jobb, mint komolyzenére csirkemájat simogatni, vagy egy izgalmas krimi olvasása közben éles késsel friss gombát szeletelni. Kivesézünk minden élőt és holtat. Megkóstoljátok?

Friss topikok

  • Momina: Nem ezért szoktam le a fekete teákról, hanem azért, mert a gyümölcstea ízét jobban kedvelem. De il... (2012.05.04. 13:29) Vallomások teáról, városról
  • hoffmannercsi: Mostmár rémlik, hogy mesélted ezt, csak nem tudtam, hogy ennyire komoly...Szerintem is sok finomsá... (2012.04.27. 13:25) Dr. Csonthéjas finomság
  • hoffmannercsi: Ez nagyon szimpi kaja, ismerem ezt a babot, nagyon finom. Angolzellert is gyakran főzök levesbe. J... (2012.03.29. 18:50) Babra megy a játék
  • Fibi Büfé: köszi a lájkot! az ananászlevest legközelebb rizstejjel készítem és akkor már senki nem köthet bel... (2012.03.15. 13:56) Gömbölyű örömök
  • Edit Piláf: @Old Boy: Hajrá, csak bátran! :) (2011.05.29. 12:45) Felhorzsolt illatok

Linkblog

Krumpli(fánk)evők

2011.02.28. 07:30 Edit Piláf

Pontosan emlékszem, honnan indult a szerelmünk Vincent van Gogh-gal: 17 éves voltam, amikor anya könyvespolcán rányúltam Irving Stone A napsugár fia című életrajzi regényre. Jó időben kapott el a könyv, és ez meghatározta a festészet, azon belül is az impresszionizmus, posztimpresszionizmus iránti elkötelezettségemet.
Még ugyanebben az évben a gimnáziummal meglátogattuk a holland testvériskolát, ahol a diáktársaink családjai fogadtak be minket egy hétre. Az átmeneti szüleim nem hittek a fülüknek, amikor a „Mit csináljunk a szabadnapodon?” kérdésükre az amsterdami Van Gogh múzeumra szavaztam. Reggeli közben próbáltak eltántorítani az elképzelésemtől. Felmerült lehetséges programként Madurodam, a híres makettváros, Apenheul, a majmok birodalma, vagy az 1838-ban alapított állatkert, az Artis Zoo. Még a híres vidámparkkal, Eftelinggel is bepróbálkoztak, de hajthatalan voltam. Így Saskia nagy bánatára (ő volt a cserediákom), aki irígykedett a többiekre, akik mindenféle mókás helyekre mentek, mi a nap nagy részét kultúrával töltöttük.

A mai ajánlásom a Krumplievők (1885). Van Gogh ebben a korszakában a belgiumi tanítóskodása során megismert bányászok és parasztok mindennapjait örökítette meg.

Ha Vincent van Gogh neve felmerül, akkor mindenkinek az erős színek és a jellegzetes ecsetkezelés ugrik be. Na, és a levágott bal fül, de erről majd később! A korai festményeire a realizmus egyik vezéralakja, Jean-François Millet francia festő volt nagy hatással.

(Jean-François Millet: Magvető, 1850)

A realizmus egyik jelentős újítása az anti-idillikusság volt. A Krumplievők festményén Van Gogh is a valós állapotot örökítette meg, a kép szereplői életszagúak: fáradtak, elcsigázottak, remény nélküliek. Az elkészült mű nem aratott nagy sikert akkoriban, Van Gogh jobbnak is látta, ha Párizsba költözik, és új inspiráció után kutat. És ennek a döntésének köszönhetjük későbbi jellegzetes stílusát, hiszen ekkor kezdett megismerkedni az impresszionizmussal. Később, az Arles-ban eltöltött hónapok alatt meg is haladta az impresszionitákat, őt tartják az expresszionizmus előfutárának.
Van Gogh-ról még órákig tudnék mesélni, de – Saskia és talán még sokak örömére – nem teszem. Ha valakit további életrajzi adatok érdekelnek: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh

Amennyiben ragaszkodunk az eredeti festményhez, akkor egyszerűen csak meg kellene sütnöm néhány krumplit héjában, azt vajjal megkenni, és letudtam a receptet.
Mivel azonban nyakig vagyunk a farsangi szezonban, így arra gondoltam, hogy az aktualitást összekötöm a művel és burgonyafánkot készítek. Dóri múltkori posztját is ez a téma ihlette, de amíg ő az édes változatot, addig én a sósat készítem, ahogy az életben is mindennek megvan az édes és a sós oldala.
Ráadásul annyira szerencsés voltam, hogy a tésztát egy profitól leshettem el (kösz, Piroska!), így nem volt kérdés, hogy a vacsorára érkező barátoknak nem kell izgulniuk. br /> Először a kovászt kell elkészíteni: 25g élesztőt, 1 evőkanál (ek) cukrot, 1 dl langyos tejet és annyi lisztet keverünk össze, hogy a massza tejföl állagú legyen. Letakarjuk, és 15 percre meleg helyre (a radiátor közelébe) tesszük. Amíg a kovász pihen, addig összedobjuk a többi hozzávalót. 15 dkg főtt, áttört krumpli, 5 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1 ek só, 50 dkg liszt (ebből a mennyiségből használtunk korábban a kovászba!) és egy pár reszelésnyi szerecsendió a tészta alkotóelemei. Ja, és egy profi trükk: vágjunk durvára 5-10 dkg pisztáciát, nagyon megbolondítja az ízeket! Ha a kovász megkelt, azt is keverjük bele, és tegyük vissza a meleg helyre még kb 1 órára a már kész tésztánkat. Már csak zsiradékot kell felforrósítani (zsír, olaj), és evőkanállal beleszaggatni kis halmokat. Én most is kókuszolajat használtam. Nem kell megijedni, nincs kókuszíze. A növényi olajok közül ennek a legmagasabb az oxidációs pontja (198 fok), vagyis hevítés esetén sem indít be kóros sejtburjánzást. Van még sok más előnye ennek a fajta zsiradéknak, posztról posztra mindig kicsivel többet elárulok. Mielőtt bárki azt hinné: nem kapok pénzt a kókuszolaj ipartól, önálló misszió ez!

Mustáros-tejszínes csirkemell csíkokat készítettem „köretnek” a fánkjaimhoz, de mire észbe kaptam, az összes húst felfalták a barátok, így a fotózásról a csirke lemaradt. Összedobtam egy gyors salátát (rukkola, paradicsom, mozzarella, só, tökmagolaj), ami hivatalosan nem illik a burgonyafánkhoz, de mégsem hagyhattam, hogy a farsangi krumpligömbök egyedül árválkodjanak a tányéron!

Néha át kell hágni az évszázados berögződéseket. Az ízkombináció pedig finom volt, és ez a lényeg!

Hozzávalók:

  • 25g élesztő
  • 1 ek cukor
  • 1 dl langyos tej
  • 15 dkg főtt, áttört krumpli
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 1 ek só
  • 50 dkg liszt
  • pár reszelésnyi szerecsendió
  • 5-10 dkg pisztácia
  • zsiradék a sütéshez

Tudtad-e?

  • Jean-François Millet-ért nemcsak Van Gogh, de Salvador Dali is lelkesedett.
  • A hamburgi egyetem két kutatója szerint Van Gogh nem önmagát csonkította meg. Barátja, Gauguin – aki mellesleg kítűnő vívó hírében állt – egy kardvágással kanyarította le festőbarátja fülét egy vita hevében. Van Gogh azért hallgatott erről, hogy megóvja Gauguint a büntetéstől.
  • A Krumplievők-et 1991. április 14-én – másik 19 Van Gogh festménnyel együtt – ellopták az amsterdami Van Gogh múzeumból. 35 perccel később a rablók vasútállomás mellett hagyott autójának csomagtartójában meg is találták az összes képet.
  • A burgonya az Andokból származik, az amerikai őslakosság már több mint 5000 éve termeszti. Magyarországra II. József uralkodása idején érkezett meg. Egyéb elnevezései: kolompír, csucsor, kolompér, krumpli, pityóka, péra, kukujo, körömpe.
  • A kókuszolaj olyan zsírsavakat juttat a szervezetbe, amely az anyatejben található. Zsírként nem tárolódik a szervezetben, és a májat sem terheli.
  • A farsangi szezon vízkereszttől hamvazó szerdáig tart (2011-ben január 6. – március 9. között).
  • A vízkeresztnek többféle értelmezése van: vannak akik ekkor emlékeznek meg a Napkeleti Bölcsekről, akik ezen a napon látogatták meg a kis Jézust. Mások a kánai mennyegzőn Jézus által véghez vitt első csodát ünneplik. A keresztény egyházak Jézus Jordán folyóbeli alámerülését kötik ehhez a naphoz. A katolikus templomokban a keresztelés tiszteletére vizet szentelnek, melyből a hívek hazavihetnek.
  • Hamvazószerdával kezdődik a 40 napos nagyböjt, mellyel a keresztények Jézus Krisztus 40 napos pusztai böjtölésére emlékeznek (Máté evangéliuma 4. rész 2. vers). Ez az időszak a bűnbánás ideje, kezdetekor a hívők a vezeklés részeként hamut szórnak a fejükre. Érdekes még, hogy a Hamvazószerda és a Húsvét vasárnap közti böjti időszak 46 nap, mivel a közbe eső 6 vasárnap nem böjti nap.
  • (még egy kulturális ajánlat: T. S. Eliot: Hamvazószerda)

Szólj hozzá!

Címkék: farsang vincent van gogh burgonyafánk krumplievők


A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr22693774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása