HTML

Kulturkoszt

Szeretjük a vidám henteseket, akik viccelődnek, miközben húsbárddal darabolják a csontos karajt. Ha valaki a fülünkbe suttogja, hogy patisszon, bármire képesek vagyunk. Tavasz elején minden nap izgatottan térünk be a zöldségeshez, mert tudjuk, hogy az évszak kezdetét nem a meteorológia, nem is a csillagászat, hanem a hónapos retek megjelenése jelzi a legpontosabban. Megtanultuk, hogy az articsóka nem madár, és hogy a gazdag ember is vízzel főz. És hogy mi hoz még lázba? Nincs jobb, mint komolyzenére csirkemájat simogatni, vagy egy izgalmas krimi olvasása közben éles késsel friss gombát szeletelni. Kivesézünk minden élőt és holtat. Megkóstoljátok?

Friss topikok

  • Momina: Nem ezért szoktam le a fekete teákról, hanem azért, mert a gyümölcstea ízét jobban kedvelem. De il... (2012.05.04. 13:29) Vallomások teáról, városról
  • hoffmannercsi: Mostmár rémlik, hogy mesélted ezt, csak nem tudtam, hogy ennyire komoly...Szerintem is sok finomsá... (2012.04.27. 13:25) Dr. Csonthéjas finomság
  • hoffmannercsi: Ez nagyon szimpi kaja, ismerem ezt a babot, nagyon finom. Angolzellert is gyakran főzök levesbe. J... (2012.03.29. 18:50) Babra megy a játék
  • Fibi Büfé: köszi a lájkot! az ananászlevest legközelebb rizstejjel készítem és akkor már senki nem köthet bel... (2012.03.15. 13:56) Gömbölyű örömök
  • Edit Piláf: @Old Boy: Hajrá, csak bátran! :) (2011.05.29. 12:45) Felhorzsolt illatok

Linkblog

Sepultura, világvége, kékfrankos

2011.04.04. 07:30 Avinátor

Van, hogy nem jön össze minden. A haverokkal elhatároztátok, hogy a nap megjelenésével a szokásos nyári Balatont előlegezendő leugrotok egy hétvégére. Hosszú napokon keresztül készülsz, mint a Luca széke, de csütörtökön már érzed, hogy baj lesz. És jól érzed. Péntek reggelre beköszönt az influenza.

A haverok elindulnak. Persze borzasztóan sajnálják a dolgot, de azért nem hullatnak gyászkönnyeket, miközben megkezdik a negyedik üveg bort úgy Polgárdi környékén. Pusztító hangulat kerít hatalmába. Mivel az otthoni bútorzat és konyhafelszerelés - svéd barátaink legnagyobb megelégedésére - igen sok áldozatodba került, úgy döntesz, inkább bérpusztítást végeztetsz egy, a műfajban igen erős brazil brigáddal. Betolod a lejátszóba a Sepultura Chaos A.D. albumát. Már a Refuse/Resistnél megkönnyebbülést érzel.

 Eszedbe jutnak azonban barátaid, akik jó dolgukban bizonyára épp a tiszta csillagos eget kémlelik ufóberepülések után kutatva, miközben a kertben nyugodtan rotyog a bográcsgulyás, és rájössz: a hangrombolás nem elég. Az egész világnak vesznie kell. Szerencsére kezedbe kerül Roland Emmerich 2012-je. Pusztul is a bolygó. Amikor a Fehér-ház tovaúszik egy 47 méteres szökőár hátán, már mosolyogsz, amikor ugyanez a hullám a Mount Everest csúcsán zenélgető dalai lámát árasztja el, már visítasz a boldogságtól. A fináléra viszont elönt a túláradó szeretet. Rájössz: a rombolás nem viszi előre a világot.

 Eszedbe jut egy építő gondolat: van a spejzban egy ottfelejtett Bősz Adrián kékfrankos. Az illat máris odavarázsolja a szobába a balatoni hangulatot: füstölt sonka illata száll, sőt, ott van benne egy egész szalonnasütés. Mit neked már gulyás. Jön a szilva: sűrű lekvár íze a szádban.

A palack végére egyesülsz a mindenséggel, megérted, mindennek oka van, okozattal, és hogy mindennek a világon megvan a helye. Valahol. A Sepulturának, Roland Emmerichnek, a betegségnek, a barátoknak (akik ekkor már azon szórakoznak, milyen viccesen ég a fanszőrzetük), a bográcsgulyásnak, de legfőképpen a szekszárdi kékfrankosnak.

Hozzávalók:

  • Bősz Adrián Kékfrankos 2008 (1490- Borfalu)
  • Sepultura - Chaos A.D.
  • Roland Emmerich: 2012

Tudtad-e?

  • A Luca széke készítését december 13-án kezdik el, és kilencféle fát használnak: kökényt, borókát, jávorfát, körtét, somot, jegenyefenyőt, akácot, csert és rózsafát. 13 napig készül úgy, hogy minden nap csupán egy-egy műveletet lehet rajta elvégezni, innen ered az a népi mondás is, hogy „Lassan készül, mint a Luca széke”.
  • A Sepultura 1983-ban alakult Brazíliában, nevük jelentése sírhely.
  • Az első szakácskönyv, amelyben a gulyás receptje megjelent: Rátz Zsuzsanna Búza szükségben felsegéllő Jegyzések című receptgyűjteménye volt, melyet 1816-18-ban adtak ki.
  • A függetlenség napja és a Godzilla filmek is Roland Emmerich munkái. A rendező állítása szerint a 2012 volt az utolsó világkatasztrófás filmje. Az egész emberiség érdekében reméljük, ezt a kijelentését nyomban visszavonja, mert egy idő után tompul a Bősz kékfrankos hatása.
  • A Balaton 77 km hosszú, szélessége 1,3 km - 14 km között változik.
  • A kékfrankos országunk legelterjedtebb kékszőlője. Népszerűsége egyre nagyobb, pedig a '90-es évek első felében még kevésre tartották.
  • Bősz Adrián fiatal borász, gyerekkora óta foglalkozik szőlővel. Saját pincéjét 2006-ban alapította meg, azóta folyamatosan fejlesztgeti - kóstolhatóan - jó eredményekkel.

 

3 komment

Címkék: sepultura bősz adrián kékfrankos roland emmerich 2012


A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr842797450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.04.04. 17:13:51

ezmiezmiez ????

mi akar lenni ez a katyvasz ??

mocne 2011.04.05. 12:04:11

@szorokin: szerintem faja. egészen megnyugtatott....
:)
süti beállítások módosítása