HTML

Kulturkoszt

Szeretjük a vidám henteseket, akik viccelődnek, miközben húsbárddal darabolják a csontos karajt. Ha valaki a fülünkbe suttogja, hogy patisszon, bármire képesek vagyunk. Tavasz elején minden nap izgatottan térünk be a zöldségeshez, mert tudjuk, hogy az évszak kezdetét nem a meteorológia, nem is a csillagászat, hanem a hónapos retek megjelenése jelzi a legpontosabban. Megtanultuk, hogy az articsóka nem madár, és hogy a gazdag ember is vízzel főz. És hogy mi hoz még lázba? Nincs jobb, mint komolyzenére csirkemájat simogatni, vagy egy izgalmas krimi olvasása közben éles késsel friss gombát szeletelni. Kivesézünk minden élőt és holtat. Megkóstoljátok?

Friss topikok

  • Momina: Nem ezért szoktam le a fekete teákról, hanem azért, mert a gyümölcstea ízét jobban kedvelem. De il... (2012.05.04. 13:29) Vallomások teáról, városról
  • hoffmannercsi: Mostmár rémlik, hogy mesélted ezt, csak nem tudtam, hogy ennyire komoly...Szerintem is sok finomsá... (2012.04.27. 13:25) Dr. Csonthéjas finomság
  • hoffmannercsi: Ez nagyon szimpi kaja, ismerem ezt a babot, nagyon finom. Angolzellert is gyakran főzök levesbe. J... (2012.03.29. 18:50) Babra megy a játék
  • Fibi Büfé: köszi a lájkot! az ananászlevest legközelebb rizstejjel készítem és akkor már senki nem köthet bel... (2012.03.15. 13:56) Gömbölyű örömök
  • Edit Piláf: @Old Boy: Hajrá, csak bátran! :) (2011.05.29. 12:45) Felhorzsolt illatok

Linkblog

Olaszrizling reggelire

2011.03.14. 23:01 Avinátor

Nincsen szánalomra méltóbb az alkoholisták önmentegetésénél. A bor a vendégeknek kell, a pálinka torokfájásra. Mikor a másfél literes kiszerelést ajánlom nekik, megsértődnek: mit képzel? Hát úgy nézek én ki, mint egy alkoholista?!

Olyanok, mint az a forma, aki a velencei Szent Márk bazilika évszázados mozaikjai közt, mise közben alkotta meg élete fingját, majd tekintetével szigorúan körbebüntette a híveket. Az öreg néniktől a papig mindenki könnybe lábadt szemmel fuldokolt. Vállaljuk be gyengeségünket! Igyunk bátran reggel is! De csak akkor vállaljuk be, ha nem durbincssógor kerül a reggeliasztalra, mert utóbbi esetben nyugodtan hangoztassuk továbbra is: a vendégnek kell. Igazi tavaszi vasárnap reggelre ajánlom a következő összeállítást. Besüt a nap az ablakon. Kint még hideg van, de nagyon vidám a kedvünk, hiszen nyújtóztunk, dugtunk egy jót, lezuhanyoztunk és mire mindezzel kész lettünk, megérkezett a tavasz. Ennek örömére benyúlunk a hűtőbe: hopp egy avokádó, hopp egy darab appenzeller, hopp egy Gál Lajos olaszrizling. A hangfalakból fasza zene szól: Quincy Jones The Dude albuma.

Az összeállítás tökéletesen gördülékeny. Mondhatnám, hogy az avokádó frissességével a magasba emel, hogy aztán a sajt a gondolatok mélyére taszítson. De ez mind kamu. Egyszerűen jó ez így együtt. Fontos, hogy az avokádó érett legyen és a krémbe kerüljön fokhagyma, bors és némi só. Pirított rozskenyérre javaslom. Rá a sajtot. A bor szalmasárga, friss, almás, mandulás illatú, viszonylag sűrű, olaszrizlingesen fanyar. Meg kell jegyezzem, hogy az egyik legjobb vétel a kategóriában (1290 Ft. - Borfalu). A közben megszólaló Quincy Jones zene tovább deríti amúgy is víg kedvünket. Hagyjuk csak működni a feltétlen reflexeket! Ha így teszünk egy idő után észrevesszük, hogy vállunk hullámzó mozgásba kezd. Ha nem az Ai No Corridára, akkor a második, címadó nótára, a The Dude-ra biztosan. A Razzamatazznál pedig már táncolva visszük a koszos edényt a mosogatóhoz. Mire a reggeli/album végére érünk, tuti megjön a kedvünk egy jó visszafekvéshez. És most már valóban belátjuk: ha így viseljük alkoholizmusunk terhét, még büszkék is lehetünk rá.

Hozzávalók:

  • 1 db érett avokádó
  • 20 dkg appenzeller (svájci félkemény sajt)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • pár szelet rozskenyér
  • 1 üveg olaszrizling Gál Lajos pincészetéből, 2009-es évjárat

Tudtad-e?

  • Az olaszrizling hazánk legelterjedtebb szőlőfajtája.
  • A komcsiban elég rendesen megtépázott hírnevű egerszóláti olaszrizling hírnevéért minden bizonnyal Gál Lajos harcol a legtöbbet - sikerrel.
  • Az avokádó hazája Mexikó, de mára eljutott a trópusi égöv legkülönbözőbb pontjaira (ld. a világ második legnagyobb termelője Indonézia).
  • Az aztékok az avokádót afrodiziákumként használták. Eredeti neve: ahuacacuahat, herefát jelent (így akár segíthet is az ágyba visszabújásban).
  • Az appenzeller receptjét bizonyos források szerint összesen két ember őrzi. (nyilván kamu).
  • Quincy Jones 1981-es albumának egyik slágere, az Ai No Corrida eredetileg a brit diszkólegenda, az Ian Dury and the Blockheadsból ismert Chaz Jankel száma.
  • Ezen az albumon debütált a később nagy világsikereket elért énekes, James Ingram. A The Dude-on nyújtott teljesítményéért rögtön megkapta a Grammy-díjat.

 

Szólj hozzá!

Címkék: olaszrizling gál lajos avokádó quincy jones appenzeller the dude vendégposztok


A bejegyzés trackback címe:

https://kulturkoszt.blog.hu/api/trackback/id/tr572740052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása